Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 otai2 red arowana???...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
bob-aro



Posts : 79
Join date : 06/06/2013
Age : 34
Location : Kg. Subang

PostSubject: otai2 red arowana???...   Mon Jul 01, 2013 7:52 am

Salam,
Saya nak tanya otai2 semua, macamna kita nak bezakan antara bangsa2 red ni?... saya ada dengar mengenai bentuk badan pn kita boleh tau samada ia chilli red, blood red or banjar red... harap otai2 dapat membantu...
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: otai2 red arowana???...   Tue Jul 02, 2013 7:31 pm

selain dari bentuk badan..kita boleh tgk ekor, bentuk kepala dan lain2...klu ikan tu bersaiz kecil mmg nampak serupa je..tp kita kena teliti betul2 la...ramai org2 yang berpengalaman dlm ni yg boleh kongsi pengalaman bersama...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
bob-aro



Posts : 79
Join date : 06/06/2013
Age : 34
Location : Kg. Subang

PostSubject: Re: otai2 red arowana???...   Tue Jul 02, 2013 10:13 pm

bentuk ekor tu macamna bro kodok?... beleh bagi sikit ilmunya?...Question 
Back to top Go down
View user profile
DrSeed



Posts : 89
Join date : 11/04/2013
Location : Kay Ell

PostSubject: Re: otai2 red arowana???...   Wed Jul 03, 2013 7:55 pm

BLOOD RED
a. Biasanya tak da "spoony head"
b. Badan panjang
c. Ekor bulat / kipas
d. Badan hitam sikit dengan warna green base yang agak terang/jelas
e. Bibir lebih tebal

CHILLI RED
a. Biasanya "Spoon head"
b. Badan pendek dan lebar
c. Diamond tail
d. Higher shine
e. Purplish shine kat the 5th. level.
f. Bibir nipis
g. Mata besar

Sekadar berkongsi sikit info dengan kekawan shpzone hasil daripada tunjuk ajar sifu saya dulu. Kalau ada yang tertinggal tolong tambahkkan / perbetulkan. Setuju dengan Bro Kodok, kalau masa kecik susah nak bezakan. Lagipun spesis red ni tergolong dalam categori slow developer, so memerlukan banyak kesabaran tuan empunya. cheers 
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar



Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: otai2 red arowana???...   Fri Jul 26, 2013 4:11 am

hati2 klu nk beli red ni dari saiz 3-4inci sbb even banjar red pun rupanya lebih kurang je dgn cr dan br..klu blh beli dari trusted seller..
Back to top Go down
View user profile
bob-aro



Posts : 79
Join date : 06/06/2013
Age : 34
Location : Kg. Subang

PostSubject: Re: otai2 red arowana???...   Fri Jul 26, 2013 4:14 am

Tqvm semua otai2... ni xsabar nak tunggu dia besau ni... harap2 menjadi s3perti yg di ingini...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: otai2 red arowana???...   Today at 3:57 am

Back to top Go down
 
otai2 red arowana???...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: