Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 newbie dan arowananya :)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: newbie dan arowananya :)   Tue Jun 25, 2013 9:49 pm



Assalamualaikum & salam sejahtera otai2 semua..

Ini arowana (jenis apa kurang pasti, beli sbb cantik di mata) yang baru dibeli Jumaat lepas (21.06.2013). Saiz lingkungan 9-10 inci..
Gambar atas diambil masa nak beli..Camana? comel tak kak ton??

Gambar dibawah setelah dipindahkan ke akuarium kat rumah..



Last edited by doremi on Sun Sep 01, 2013 8:35 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Tue Jun 25, 2013 10:58 pm

kalo da cantik di mata...kene sayang ler walau ape jenisnyer...hahaha
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Tue Jun 25, 2013 11:03 pm

asheed wrote:
kalo da cantik di mata...kene sayang ler walau ape jenisnyer...hahaha
tu la dia..nak beli yg cun melecun sgt tak brp nak mampu..cukup la dpt apa yg ada Very Happy
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Wed Jun 26, 2013 12:08 am

doremi wrote:
asheed wrote:
kalo da cantik di mata...kene sayang ler walau ape jenisnyer...hahaha
tu la dia..nak beli yg cun melecun sgt tak brp nak mampu..cukup la dpt apa yg ada Very Happy
smart da MG nih..
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Wed Jun 26, 2013 10:14 pm

doremi wrote:
asheed wrote:
kalo da cantik di mata...kene sayang ler walau ape jenisnyer...hahaha
tu la dia..nak beli yg cun melecun sgt tak brp nak mampu..cukup la dpt apa yg ada Very Happy

besar saiz gambar...tp ikan mmg cun....
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Wed Jun 26, 2013 10:24 pm

aro2011 wrote:
doremi wrote:
asheed wrote:
kalo da cantik di mata...kene sayang ler walau ape jenisnyer...hahaha
tu la dia..nak beli yg cun melecun sgt tak brp nak mampu..cukup la dpt apa yg ada Very Happy

besar saiz gambar...tp ikan mmg cun....

hehe...time kasih.
baru belajar2 upload gambar..sekali upload besar bagak la pulak..nak edit balik xtau..huhu
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Sun Jun 30, 2013 8:29 pm

satu soalan nak tanya utk kepastian?
yang ni MG ke? bukan super highback ke?
newbie yg baru main2 arowana..mata xtau lagi nak beza..:p
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Sun Jun 30, 2013 10:18 pm

doremi wrote:
satu soalan nak tanya utk kepastian?
yang ni MG ke? bukan super highback ke?
newbie yg baru main2 arowana..mata xtau lagi nak beza..:p

time beli LFS declair jenis pe?SHB ke?bp RM ni beli n saiz?hehehe mane tau aku sampai ctu..leh beli...Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Sun Jun 30, 2013 11:02 pm

aro2011 wrote:
doremi wrote:
satu soalan nak tanya utk kepastian?
yang ni MG ke? bukan super highback ke?
newbie yg baru main2 arowana..mata xtau lagi nak beza..:p

time beli LFS declair jenis pe?SHB ke?bp RM ni beli n saiz?hehehe mane tau aku sampai ctu..leh beli...Very Happy 

aku masa beli tu x habis lagi study pasal arowana ni..cina kedai tu pun bgtau ini jenis gold punya (mmg aku tau gold pun sbb sisik dia ada warna gold..huhu). aku beli pun sbb cantik kat mata aku ditambah pulak dengan ayat cina tu yang power..tapi spesifiknya jenis apa ikan ni pun aku x pasti..aku beli rm650 saiz time tu dlm 9-10 inci mcm tu kat ada satu kedai ikan kat kepong ni..
skang ni lepas aku xplore2 dan mengkaji pasal arowana ni, aku pun dah blur sbb rupanya mcm2 nama & jenis arowana ni..
tapi mcmana kita nak bezakan MG dgn super highback / highback..bila aku google nampak mcm lebih kurang pun ada..blur sgt2..ada sape2 boleh membantu?
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 12:55 am

doremi wrote:
aro2011 wrote:
doremi wrote:
satu soalan nak tanya utk kepastian?
yang ni MG ke? bukan super highback ke?
newbie yg baru main2 arowana..mata xtau lagi nak beza..:p

time beli LFS declair jenis pe?SHB ke?bp RM ni beli n saiz?hehehe mane tau aku sampai ctu..leh beli...Very Happy 

aku masa beli tu x habis lagi study pasal arowana ni..cina kedai tu pun bgtau ini jenis gold punya (mmg aku tau gold pun sbb sisik dia ada warna gold..huhu). aku beli pun sbb cantik kat mata aku ditambah pulak dengan ayat cina tu yang power..tapi spesifiknya jenis apa ikan ni pun aku x pasti..aku beli rm650 saiz time tu dlm 9-10 inci mcm tu kat ada satu kedai ikan kat kepong ni..
skang ni lepas aku xplore2 dan mengkaji pasal arowana ni, aku pun dah blur sbb rupanya mcm2 nama & jenis arowana ni..
tapi mcmana kita nak bezakan MG dgn super highback / highback..bila aku google nampak mcm lebih kurang pun ada..blur sgt2..ada sape2 boleh membantu?


bro nanti amikle gambar dr atas..mesti ramai otai2 komen nanti...aku study tak abis lg..hehhehe
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 1:12 am

aro2011 wrote:
doremi wrote:
aro2011 wrote:
doremi wrote:
satu soalan nak tanya utk kepastian?
yang ni MG ke? bukan super highback ke?
newbie yg baru main2 arowana..mata xtau lagi nak beza..:p

time beli LFS declair jenis pe?SHB ke?bp RM ni beli n saiz?hehehe mane tau aku sampai ctu..leh beli...Very Happy 

aku masa beli tu x habis lagi study pasal arowana ni..cina kedai tu pun bgtau ini jenis gold punya (mmg aku tau gold pun sbb sisik dia ada warna gold..huhu). aku beli pun sbb cantik kat mata aku ditambah pulak dengan ayat cina tu yang power..tapi spesifiknya jenis apa ikan ni pun aku x pasti..aku beli rm650 saiz time tu dlm 9-10 inci mcm tu kat ada satu kedai ikan kat kepong ni..
skang ni lepas aku xplore2 dan mengkaji pasal arowana ni, aku pun dah blur sbb rupanya mcm2 nama & jenis arowana ni..
tapi mcmana kita nak bezakan MG dgn super highback / highback..bila aku google nampak mcm lebih kurang pun ada..blur sgt2..ada sape2 boleh membantu?


bro nanti amikle gambar dr atas..mesti ramai otai2 komen nanti...aku study tak abis lg..hehhehe

orait..will upload soon..Smile
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 5:11 am

ni gambar dari atas & gambar belakang..
mohon otai2 yang budiman sekelian sudilah mengenal pasti jenis apakah gerangannya ni :p



Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 6:32 pm

MG ni...
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 7:35 pm

asheed wrote:
MG ni...

kompom yer bro? tapi apa beza MG ngan superhiback / hiback secara fizikal yg senang nak dikenalpasti yek?
warna sama jer kan?
Back to top Go down
View user profile
hunterx

avatar

Posts : 113
Join date : 25/12/2011
Age : 27
Location : Bandar Tenggara, Johor

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 7:46 pm

kompem ni MG, cuma chu xpenuh sampai atas lg..
beza MG dgn hgbck pada chu halus dan level 5..
pndpt newbie..Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 7:51 pm

hunterx wrote:
kompem ni MG, cuma chu xpenuh sampai atas lg..
beza MG dgn hgbck pada chu halus dan level 5..
pndpt newbie..Very Happy 

time kasih bro hunterx for the info..btw chu dlm gambar tu chu halus ke chu kasar tu?
sbb google gambar chu halus semua nampak tersusun jer..
dan just nak tau klau MG ni sisik dia boleh sampai level berapa yer?
sorry la yer byk tanye..bakl kata org malu bertanye sesat jalan..hehe..
Back to top Go down
View user profile
hunterx

avatar

Posts : 113
Join date : 25/12/2011
Age : 27
Location : Bandar Tenggara, Johor

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 9:30 pm

chu kasar atas level 5, butir2 besar tu...
chu halus ada 3 baris dekat dgn dorsal fin(atas belakang)..
kalau MG biasa, level 5 mesti penuh+chu halus..
kalau SHB level 5+chu kasar...
nak penuh semua, 2 namanya MGXB(crossback)..
setakat yg sy tahu....maaf kalau salah info..cheers 
Back to top Go down
View user profile
hunterx

avatar

Posts : 113
Join date : 25/12/2011
Age : 27
Location : Bandar Tenggara, Johor

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 9:31 pm

bro doremi area selayang ke?
bnyak koleksi?boleh jalan ni...
sy area gombak je..
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 9:40 pm

hunterx wrote:
chu kasar atas level 5, butir2 besar tu...
chu halus ada 3 baris dekat dgn dorsal fin(atas belakang)..
kalau MG biasa, level 5 mesti penuh+chu halus..
kalau SHB level 5+chu kasar...
nak penuh semua, 2 namanya MGXB(crossback)..
setakat yg sy tahu....maaf kalau salah info..cheers 

owh..mcm tu ker..so yg sy punya ni kira chu halus ker? sbb bab2 nak tgk chu ni mata tak berapa nak terang laa..:p
apa pun thanks a lot for the info..sekurang2nya saya faham la konsepnya tu Very Happy

a'ah..dok kat selayang. xde apa koleksi pun..ada pun sekor ni jer baru nak cuba2..tapi klau bro hunterx nak jln2 ke sini apa salahnya..dialu2kan..
gombak - selayang dah dekat sgt2 dah tu..Smile
Back to top Go down
View user profile
hunterx

avatar

Posts : 113
Join date : 25/12/2011
Age : 27
Location : Bandar Tenggara, Johor

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 9:58 pm

ha'a, molek dah MG tu...
angkat kat mana bro?
xpe, yg penting puas dgn ikan sndiri..
xkisah jenis ape..Smile
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Mon Jul 01, 2013 10:48 pm

hunterx wrote:
ha'a, molek dah MG tu...
angkat kat mana bro?
xpe, yg penting puas dgn ikan sndiri..
xkisah jenis ape..Smile

puas tu mmg puas takut org tanya x reti nak xplain..kang klau salah xplain kang org kata poyo lak..huhu..:p
beli ada kat satu kedai ikan kat kepong ni..RM650 masa tu 9-10 inci mcm tu la..ok tak harga tu? ke mahal? standard harga MG saiz mcm ni brp?
Back to top Go down
View user profile
fahmiabbas



Posts : 34
Join date : 26/03/2013
Age : 34
Location : Kepong

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Tue Jul 02, 2013 1:51 am

Kt Kin Fatt @ Arowana Legend?Very Happy 
Back to top Go down
View user profile
doremi

avatar

Posts : 55
Join date : 25/06/2013
Age : 36
Location : Selayang

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Tue Jul 02, 2013 2:19 am

fahmiabbas wrote:
Kt Kin Fatt @ Arowana Legend?Very Happy 

bukan kat Kin Fatt tu..situ ikan dia cun2 sgt..huhu
ni ada satu kedai ikan biasa2 jer kat belah Aman Puri tu..
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Fri Aug 09, 2013 4:45 pm

yg saya nampak bro punya ni MGXB, betol atau salah sifu lain tolong betulkan la hehe:P 
sebab ape sy ckp MG sbb ada sekurang2 nya sebaris chu yg lengkap. sbb ape sy cakap XB ialah sbb ada crossback la hehehe:lol!: 
Back to top Go down
View user profile
aliffaiman

avatar

Posts : 158
Join date : 16/11/2012
Age : 26
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   Sat Aug 10, 2013 7:44 am

doremi wrote:
asheed wrote:
MG ni...
kompom yer bro? tapi apa beza MG ngan superhiback / hiback secara fizikal yg senang nak dikenalpasti yek?
warna sama jer kan?
mg ni bro, ade chu dgn sisik dah lvl 5 tu. kalau super high back lvl 5 tapi chu tak confirm ade. kalau high back lebih rendah spec dari shb. itu pendapat newbie saya. lawa ikan bro
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: newbie dan arowananya :)   

Back to top Go down
 
newbie dan arowananya :)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: