Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Air Keruh Kehijauan...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
fahmiabbas



Posts : 34
Join date : 26/03/2013
Age : 33
Location : Kepong

PostSubject: Air Keruh Kehijauan...   Sun Jun 16, 2013 10:04 am

Salam sume..

Saya nk tnya & minta pandangan dari kwn2 @ otai2 kat cni pasal air akuarium saya tiba2 jadi keruh kehijauan...
Smlm sya dh wat wc lebih kurang 60%, akuarium sya saiznye 3kaki...Sya just pakai top filter jer....air akuarium sya berukar blk jd keruh dr tghari td...so ptg td sya pn pegilah lfs tuk beli span baru, sbb sya igt span akua sya mgkn dh kotor sbb x penah tukar lg dr start beli 2 bln lps...tp keadaan air akua sya still jd keruh kehijauan blk...bile tnya pd tokey lfs tu dia suggest suh pakai uv light sbb algae dh ade katanya dlm akua sya...so sya nk tau btl ke uv light ni boleh membantu menyelesaikan masalh air akua sya yg keruh kehijuan ni?so sya harap otai2 kat sini boleh bg pandangan tentang uv light ni...
tq:D:D
Back to top Go down
View user profile
wanotz

avatar

Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Sun Jun 16, 2013 11:45 am

Yup uv salah satu cara untuk kurang kan alga.
kalo boleh WC tu kasi gosok semua aqurium tu.
kena kawal penggunaa lampu .
Back to top Go down
View user profile
syaiful28



Posts : 38
Join date : 12/05/2013

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Sun Jun 16, 2013 12:08 pm

aku dulu salu kene, top filter hang berapa liter sejam? kalau boleh cari la yg 2500 liter sejam, dan guna magic powder, 3ringgit sekotak sebulan air jernih  pendapat newbie aku la, taktau la apa otai lain kata
Back to top Go down
View user profile
fahmiabbas



Posts : 34
Join date : 26/03/2013
Age : 33
Location : Kepong

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Sun Jun 16, 2013 7:02 pm

wanotz wrote:
Yup uv salah satu cara untuk kurang kan alga.
kalo boleh WC tu kasi gosok semua aqurium tu.
kena kawal penggunaa lampu .


Adakah alga ni yg menyebabkan air akua ni keruh ye bro?so mmg ok la uv ni ye?
Back to top Go down
View user profile
fahmiabbas



Posts : 34
Join date : 26/03/2013
Age : 33
Location : Kepong

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Sun Jun 16, 2013 7:11 pm

syaiful28 wrote:
aku dulu salu kene, top filter hang berapa liter sejam? kalau boleh cari la yg 2500 liter sejam, dan guna magic powder, 3ringgit sekotak sebulan air jernih  pendapat newbie aku la, taktau la apa otai lain kata

Aisey x sure lak sya top filter tu brape liter sejam...blk nnt sya check...magic powder?huhu...kena byk blajo lg sya ni...huhuhu
Back to top Go down
View user profile
aro_manjung



Posts : 44
Join date : 08/06/2013

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Sun Jun 16, 2013 8:24 pm

Dulu aqua sy pun cmtu gk.dh tukar air pun still air warna hijau...last..beli uv light..alhamdulillah clear skrg ni.Razz
Back to top Go down
View user profile
fahmiabbas



Posts : 34
Join date : 26/03/2013
Age : 33
Location : Kepong

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Sun Jun 16, 2013 8:53 pm

aro_manjung wrote:
Dulu aqua sy pun cmtu gk.dh tukar air pun still air warna hijau...last..beli uv light..alhamdulillah clear skrg ni.Razz

Bro beli jenama apa ye?smlm tokey lfs suh pakai jenama kintons yg pendek sbb sya pki top filter..harga rm45.. Ok ke brand tu?
Back to top Go down
View user profile
hadi_mgbb



Posts : 5
Join date : 09/06/2013

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Mon Jun 17, 2013 4:52 am

UV light sama ke dengan 24K light tu? sbb aku pon mengalami masalah sama. alga hijau.
Back to top Go down
View user profile
amin1626



Posts : 35
Join date : 29/04/2013

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Mon Jun 17, 2013 6:05 am

Magic powder tu kat mana ada?
Back to top Go down
View user profile
syaiful28



Posts : 38
Join date : 12/05/2013

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Mon Jun 17, 2013 6:28 am

amin ddk kat mana? kl kl jalan pasar ada, klu kat subang hong aquarium pun ada tp klu tmpt lain kene survey kat lfs yg ada kat tmpt amin, kotak kecik jer dalam ada 5 peket, klu tank 4 kaki tu pakai 1/3 peket dh cukup utk seBulan, Very Happy
Back to top Go down
View user profile
izz1010

avatar

Posts : 27
Join date : 01/04/2013

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Mon Jun 17, 2013 6:33 am

Hadi - uv light tu xsama mcm 24k light tu..
uv light ni pendek ja..1kaki cmtu ja kot..
Watt dia pun sikit ja..9w dgn 11w cmtu ja..

Amin - magic powder tu ada ja kt mna2 lfs rasanya..murah ja..lbh kurang rm3 ja..bekas kotak 4 segi tepat..
Back to top Go down
View user profile
amin1626



Posts : 35
Join date : 29/04/2013

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Mon Jun 17, 2013 6:41 am

Ok,tq...saya duk kat cheras,nnti boleh g jln pasar.
Back to top Go down
View user profile
syaiful28



Posts : 38
Join date : 12/05/2013

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Mon Jun 17, 2013 6:46 am

Amin jgn lupa tanya tokeh kedai lfs tu camne nak guna.
Back to top Go down
View user profile
fahmiabbas



Posts : 34
Join date : 26/03/2013
Age : 33
Location : Kepong

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Mon Jun 17, 2013 10:01 am

dh beli uv light kat kin fatt td...jenama kintons 11watt rm38..harap2 ok la aqua sya ni..
Back to top Go down
View user profile
Wan Arowana

avatar

Posts : 40
Join date : 04/05/2013
Location : johor bahru

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Tue Jun 18, 2013 5:08 am

saya ni tak arif sangat tapi penah kena sekali mcm ni.. saya letak batu karang yg kecik2 kat filter, 2-3 kali tukar air 30%, alhamdulillah air jernih semula. boleh cuba la kalau difikirkan sesuai.
Back to top Go down
View user profile
rohurockstar

avatar

Posts : 454
Join date : 06/06/2012
Age : 35
Location : klang.selangor.malaysia

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Tue Jun 18, 2013 6:54 am

nak kena try ni.mana tau berkesan
Back to top Go down
View user profile
fahmiabbas



Posts : 34
Join date : 26/03/2013
Age : 33
Location : Kepong

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Tue Jun 18, 2013 9:26 am

tq sume sbb bg info yg sgt2 berguna...Very Happy
Back to top Go down
View user profile
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Fri Jul 12, 2013 8:17 pm

rohurockstar wrote:
nak kena try ni.mana tau berkesan

btl..btl..nak try ugale...
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Sun Jul 28, 2013 3:43 am

saya pon alami masalh ni gak, saya tukar air 3 hari sekali, pakai top filter, siap ada bioring lg dlm air buble filter. tapi air tetap hijau, sy nak try pakai lampu uv la pasni. lampu biasa pon ada gak, td saya check PH 5, mcm ne nak naikkan PH value?
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Sun Jul 28, 2013 7:23 pm

try letak coral chip.
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 31
Location : Ampang

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Mon Jul 29, 2013 7:21 pm

wc 50% then pkai uv light balut dlm span filter.. bg air mengalir kena lampu tu... insyallah setel. tp klau ada luck cari ikan fei feng (flagtail) taruk dlm tank tu.. dia kasi cuci
Back to top Go down
View user profile
mr nazib

avatar

Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 33
Location : olk klang road

PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   Mon Jul 29, 2013 10:03 pm

fahmiabbas wrote:
syaiful28 wrote:
aku dulu salu kene, top filter hang berapa liter sejam? kalau boleh cari la yg 2500 liter sejam, dan guna magic powder, 3ringgit sekotak sebulan air jernih  pendapat newbie aku la, taktau la apa otai lain kata

Aisey x sure lak sya top filter tu brape liter sejam...blk nnt sya check...magic powder?huhu...kena byk blajo lg sya ni...huhuhu


aku rase magic powder ni wat ph drop kaw2 der,..ce try,.test ph air,pas tu tambah magic powder(air yg same)sket,tgk kaler die tukar camne...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Air Keruh Kehijauan...   

Back to top Go down
 
Air Keruh Kehijauan...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: