Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
fadhli_sabah



Posts : 5
Join date : 06/06/2013

PostSubject: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Mon Jun 10, 2013 10:47 pm

salam otai2 sekalian...
mohon pandangan n cara2 selesaikan mslh ni.....da 4hari xmau mkn, bagi mw xjln, bru td bagi cacing beku(dlm kiub) pn sama gak xmau jln.... masuk dlm mulut pastu muntah blk....pening da ni...skg ni lemah da dia.... ibaratnya tunggu msa ja lagi....adui....minta tlg otai2 sekalian...
Back to top Go down
View user profile
kodok



Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Mon Jun 10, 2013 10:54 pm

ada tanya kat kedai tu dia bg mkn appa? ikan baru beli ke? dah try letak ghost shirmp?
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
blkg_tinggi



Posts : 62
Join date : 22/07/2012

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Mon Jun 10, 2013 11:00 pm

masalah air kot bro..cer cek..cer cek..
Back to top Go down
View user profile
pppieee



Posts : 363
Join date : 09/12/2012
Age : 32

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Tue Jun 11, 2013 6:14 am

rasa xde pape tu..kl air ok.. mmg dia ok..smpai masa dia akan makan..ikan sy pun bru je mkn lps dua minggu x mkn pape...
Back to top Go down
View user profile
Hazri



Posts : 195
Join date : 02/04/2012
Age : 32
Location : Pontian Johor

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Tue Jun 11, 2013 7:29 am

Kalau die lapor die makan la tu...blik KG 2 minggu cuti sekolah blik2 je hadap 6 ekor katak sekaligus die telan...hahahha...
Back to top Go down
View user profile
bob-aro



Posts : 79
Join date : 06/06/2013
Age : 34
Location : Kg. Subang

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Tue Jun 11, 2013 9:08 am

Saya pun ada masalah yg sama la... aro saya baru sampai dah 2 hari la? Tapi yang jadi masalah dah la tak makan lepas tu semua suka buat ekro batik pusing2 badan ala2 nak mati gitu... harap sangat tolong bagi harapan & pencerahan kat saya... tukar air dah 3-4x dah... tolang la sifu2 swmua... cian aro saya...
Back to top Go down
View user profile
fadhli_sabah



Posts : 5
Join date : 06/06/2013

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Tue Jun 11, 2013 11:05 pm

thanks atas pandangan...aro aku da jln da..... erm... aku btul2 down la skrg ni..xda smgt mau bela aro da..xpa la mgkn next time try lgi...plan nak try silver dlu kali....
Back to top Go down
View user profile
izz1010



Posts : 27
Join date : 01/04/2013

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Jun 12, 2013 1:39 am

Sabar ya bro..
Mungkin dah ajal ikan tu..
Crossback sy pun bru ja pergi..
Tiba2 ja..xda sakit apa pun..
Ikan otai2 pun ada jugak yg pnh mati..
ni kan plk kita..
Jgn patah smngt..
cuba bela lg..
Kalau blh tu cari saiz yg besar skit dlm 7-8inci
Saiz tu sng jga skit..
Mna taw lps ni tak jd dh..
Sy pun dh ganti ikan baru dh..
Trubat blk rasa down tu..
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Jun 12, 2013 2:15 am

mcm nie la .. benda yang hidup pasti akan pergi.. mcm kita.. hari nie sihat esk tetiba dah sampai ajal.. banyakkan sabar.. jgn pikir sgt pasal duit burn huhu.. aku dah burn beribu kat ikan.. =P.. tapi smpi puluh ribu lagi.. jap nak kira2.. hahaha
Back to top Go down
View user profile
bdkpantai



Posts : 83
Join date : 21/04/2013
Location : kuala terengganu

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Jun 12, 2013 7:19 am

zerol86 wrote:
mcm nie la .. benda yang hidup pasti akan pergi.. mcm kita.. hari nie sihat esk tetiba dah sampai ajal.. banyakkan sabar.. jgn pikir sgt pasal duit burn huhu.. aku dah burn beribu kat ikan.. =P.. tapi smpi puluh ribu lagi.. jap nak kira2.. hahaha


setuju..da minat pepe pun leh jd..
Back to top Go down
View user profile
aliffaiman



Posts : 158
Join date : 16/11/2012
Age : 26
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Jun 12, 2013 11:01 am

fadhli_sabah wrote:
thanks atas pandangan...aro aku da jln da..... erm... aku btul2 down la skrg ni..xda smgt mau bela aro da..xpa la mgkn next time try lgi...plan nak try silver dlu kali....
salam bro, aku pun pernah kehilangan sekor aro aku. Tapi tu la, takde rezeki, memang mencabar sebenarnya nak bela aro ni. Papehal semangat tu penting, tak leh patah.
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com
fadhli_sabah



Posts : 5
Join date : 06/06/2013

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Thu Jun 27, 2013 1:31 am

thanks otai2 sekalian....insyallah klu xda pa2 halangan next week mau ambil arowana pearl ja kali.....best la forum ni.. bukan sja bg pandangan/pendapat...tp, bg semangat lagi kpd budak2 baru yg ditimpa nasib malang...hihi....
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Mon Aug 19, 2013 10:51 am

fadhli_sabah wrote:
thanks otai2 sekalian....insyallah klu xda pa2 halangan next week mau ambil arowana pearl ja kali.....best la forum ni.. bukan sja bg pandangan/pendapat...tp, bg semangat lagi kpd budak2 baru yg ditimpa nasib malang...hihi....
ada otai kat sini pernah cakap, nak blaja bela aro, kena blaja jaga air dulu. so kita blaja la cara jaga air dulu. mybe aro tu mati sbb air x elok. cuba cek pH. jgn kedekut utk labur kat water management.
jangan patah semangat, dapat pahala mudah2 je bela binatang ni. sbb binatang ni sentiasa berzikir. mcm2 binatang dah aku bela
burung - aku lepaskan sbb kesian dia nak bebas
hamster - mati kena makan dengan kucing yg seludup masuk dalam umah aku
sugar glider - aku jual sbb terlalu manja n aku xda masa nak manjakan die
arowana - ni yang terakhir la kot. kot la. hehe!
teruskan membela binatang. insyaallah dapat la ganjaran pahala nya.
Back to top Go down
View user profile
yokies82



Posts : 76
Join date : 08/07/2013
Location : terengganu

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Mon Aug 19, 2013 6:46 pm

sabor bro..
aku nasib first time bela aro nampak sihat jer... mgkin pasal sifu ppiieee duk tepi umah kot...
hahahah... sampai mlm jer terus sebat ikan tiger barb aku yang ada dalam aqua 2 ekor...
terus marah mem besar.... kesian katnya.. terus asing and bawqak balik kg ikan kecik2 tuh...
skrg alhamdulillah ... aro sihat.. siap makan di tangan dah.. melompat sambar ulat ngan cengkerik kat tangan aku...makin syok bela aro...
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Mon Sep 02, 2013 6:23 pm

yokies82 wrote:
sabor bro..
aku nasib first time bela aro nampak sihat jer... mgkin pasal sifu ppiieee duk tepi umah kot...
hahahah... sampai mlm jer terus sebat ikan tiger barb aku yang ada dalam aqua 2 ekor...
terus marah mem besar.... kesian katnya.. terus asing and bawqak balik kg ikan kecik2 tuh...
skrg alhamdulillah ... aro sihat.. siap makan di tangan dah.. melompat  sambar ulat ngan cengkerik kat tangan aku...makin syok bela aro...
die x sambar bro punya tgn skali ke?
Back to top Go down
View user profile
yokies82



Posts : 76
Join date : 08/07/2013
Location : terengganu

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Mon Sep 02, 2013 6:41 pm

x kurang ajor aro tuh...
gigit2 manja jer kata jari ... wkakaka Rolling Eyes 
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Mon Sep 02, 2013 10:06 pm

yokies82 wrote:
x kurang ajor aro tuh...
gigit2 manja jer kata jari ... wkakaka Rolling Eyes 
saya letak cengkerik pon, tgk cara die sambar tu seram plak rasa. Mad 
Back to top Go down
View user profile
yokies82



Posts : 76
Join date : 08/07/2013
Location : terengganu

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Tue Sep 03, 2013 12:42 am

zzzzz.. terasa kesat cam kertas pasir jer gigi aro tuh...
mgkin kecik lagi kot...
baru saiz 8 - 9 inc....
Laughing 
Back to top Go down
View user profile
kurt2812



Posts : 132
Join date : 25/07/2013

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Tue Sep 03, 2013 2:32 am

yokies82 wrote:
zzzzz.. terasa kesat cam kertas pasir jer gigi aro tuh...
mgkin kecik lagi kot...
baru saiz 8 - 9 inc....
Laughing 
hoho! sklill bro tu saya x bleh wat la. sy bg makan aro dgn cacing atau cengkerik. anak org bando, maa brani pegang2 binatang2 mcm tu.No 
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Sep 11, 2013 3:13 am

nak tanya sket.arowana kalo bela dlm akuarium kita tak bagi dia makan dia mungkin akan mati.tapi kalo arowana bela dalam kolam yg ada campur dgn ikan kaloi, patin dan lampam dia mati tak sekiranya cuma bagi makan pelet sahaja?arowana tu akan terus membesar x sekiranya dia survive tak mati?sorry kalo soklan ni noob.
Back to top Go down
View user profile
mr nazib



Posts : 187
Join date : 04/05/2013
Age : 32
Location : olk klang road

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Sep 11, 2013 3:20 am

aku pun penah tertanye soklan ni kat diri sendiri...pengalaman aku..biasenye aku akan bg pelet tuk tankmate aro dulu supaya dierang kenyang & x rembat makanan aro...tp yg biase jd,aro aku sebat pelet tu dulu sebelum tankmate die sempat baham.hehehe..jawapannye,aro akan makan pelet kalau lapar...klu x de makanan langsung br bleh mati kot....
Back to top Go down
View user profile
ikan_akeem



Posts : 867
Join date : 28/09/2010

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Sep 11, 2013 3:31 am

hohoho..ada logiknya apa yg bro cakap.coz kat dlm kolam yg ada patin n kaloi tu..ada sekor silver aro.sampai sekarang dia duk idup lagi..share makan roti sama2 patin n kaloi.tapi kalo sekali sekala bg udang pasar ke..makan juga la aro silver tu sbg makanan yg sedap utk dia.tapi kalo aro tu baru saiz dlm 9 inci dia boleh survive ka dlm kolam dgn patin 3 kaki..kaloi besar pinggan 12 inci..takut kena hentam pula.aro silver tu pun dah size 2 kaki juga yg sedia duduk dlm kolam tu.
Back to top Go down
View user profile
yokies82



Posts : 76
Join date : 08/07/2013
Location : terengganu

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Sep 11, 2013 6:49 pm

kurt2812 wrote:
yokies82 wrote:
zzzzz.. terasa kesat cam kertas pasir jer gigi aro tuh...
mgkin kecik lagi kot...
baru saiz 8 - 9 inc....
Laughing 
hoho! sklill bro tu saya x bleh wat la. sy bg makan aro dgn cacing atau cengkerik. anak org bando, maa brani pegang2 binatang2 mcm tu.No 
smlm parah.. nak test ph air.. disambar tabung uji test tuh...
bleh plak melantun kena akua.. terus pecah...
bahaya tol aro nih...mujur ikan xder apa2...
dah tahap agresif dan berani gila aro aku nih...nih la parah kalo dah biasa diajar makn sambar ditangan...
semua nak disambarnya.
pale 
Back to top Go down
View user profile
wanotz



Posts : 944
Join date : 25/09/2011

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Sep 11, 2013 9:53 pm

hati2x jgn smpai jari hilang.. kehkeh..
Back to top Go down
View user profile
yokies82



Posts : 76
Join date : 08/07/2013
Location : terengganu

PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   Wed Sep 11, 2013 10:22 pm

wanotz wrote:
hati2x jgn smpai jari hilang.. kehkeh..
HAHAH SERAM... rabbit 
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......   

Back to top Go down
 
Anak Arowana 3 Inci 4 hari da Xmau Makan.......
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: Bincang atau kongsi pengetahuan anda mengenai cara penjagaan ikan arowana-
Jump to: