Perbincangan mengenai arowana dan sistem pawah kolam arowana
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Arowana shb ker? - newbi

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
samsuri123



Posts : 9
Join date : 22/05/2013

PostSubject: Arowana shb ker? - newbi   Thu May 23, 2013 12:07 am

slm bro2..tlg tgkkan aro sy baru beli 2 bulan as shb, masa sy beli sy tak tgk pun nama ikan main belasah jer dah masuk dalam akua baru tanya pakcik google...tgk ciri2 berdasarkan pengalaman newbi mcm sy n gmbar kat google mcm betul jer ni hb cuma sy tak pasti ni shb ker / hb / or kena kencing rtg / banjar red? masa beli 5 cm, berkenan kat yg saiz besar harga luar bujet, pastu toke tu ckp yg kecik ni jenis yg sama jgak, sy tanyer takde yg kecik lg? die jwb lg kecik telur ma..so sy pun beli siap tanyer "cnfirmker bila dh besar akan jadi mcmni (aro yg sy berkenan tu) ?" toke jwb "cnfirm" toke bukak harga rm220, dpt rm165..skrg saiz dah dlm 10 cm..



yg ni sebulan yg lalu:



yg bwh ni mlm td amik gmbr:














Last edited by samsuri123 on Thu May 23, 2013 12:17 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
hunterx

avatar

Posts : 113
Join date : 25/12/2011
Age : 27
Location : Bandar Tenggara, Johor

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Thu May 23, 2013 12:15 am

pd pndgn mata sy, mcm betul lah shb..
level 5 baru nak develop shining tu..
esok lusa besar sikit, baru nampak penuh,
cantik..beli kat mana ? Smile
Back to top Go down
View user profile
amat_tebo

avatar

Posts : 19
Join date : 21/05/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Thu May 23, 2013 12:22 am

nmpk dr mata kasar kawe pn dh mcm shb gak.. bro beli kt mane.? murah tu....kalo dekat2 boleh beli gak ni..
Back to top Go down
View user profile
samsuri123



Posts : 9
Join date : 22/05/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Thu May 23, 2013 12:27 am

hunterx wrote:
pd pndgn mata sy, mcm betul lah shb..
level 5 baru nak develop shining tu..
esok lusa besar sikit, baru nampak penuh,
cantik..beli kat mana ? Smile

tq Smile bli kat jln psr, aro tu dh siap buh dlm plastik gantung jer kat kdi tu Smile hrp2 btul lar shb.. baru tau hb pun ada byk jenis, bro2.. pe beza hb qualiti dgn hb 24 k? Smile kat jln psr ade 1 kdi tu tulis kat cermin die 'highback qualiy' yg sy pelik skit ejaan qualiy mmg mcm tu ker utk aro? Surprised
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Thu May 23, 2013 1:02 am

Bro, rasa mcm pernah tgk ikan ni. Ni beli dekat kedai yg kat tgh tu kan?
Budak lelaki rambut GI tu.
Back to top Go down
aro2011

avatar

Posts : 794
Join date : 18/03/2011
Location : Kota Bharu

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Thu May 23, 2013 3:29 am

samsuri123 wrote:
hunterx wrote:
pd pndgn mata sy, mcm betul lah shb..
level 5 baru nak develop shining tu..
esok lusa besar sikit, baru nampak penuh,
cantik..beli kat mana ? Smile

tq Smile bli kat jln psr, aro tu dh siap buh dlm plastik gantung jer kat kdi tu Smile hrp2 btul lar shb.. baru tau hb pun ada byk jenis, bro2.. pe beza hb qualiti dgn hb 24 k? Smile kat jln psr ade 1 kdi tu tulis kat cermin die 'highback qualiy' yg sy pelik skit ejaan qualiy mmg mcm tu ker utk aro? Surprised

berapa RM beli ni bro?
Back to top Go down
View user profile
samsuri123



Posts : 9
Join date : 22/05/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Sun May 26, 2013 9:29 pm

Along wrote:
Bro, rasa mcm pernah tgk ikan ni. Ni beli dekat kedai yg kat tgh tu kan?
Budak lelaki rambut GI tu.

aah kat kdi tgh, laki cina Smile
Back to top Go down
View user profile
samsuri123



Posts : 9
Join date : 22/05/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Sun May 26, 2013 9:32 pm

aro2011 wrote:
samsuri123 wrote:
hunterx wrote:
pd pndgn mata sy, mcm betul lah shb..
level 5 baru nak develop shining tu..
esok lusa besar sikit, baru nampak penuh,
cantik..beli kat mana ? Smile

tq Smile bli kat jln psr, aro tu dh siap buh dlm plastik gantung jer kat kdi tu Smile hrp2 btul lar shb.. baru tau hb pun ada byk jenis, bro2.. pe beza hb qualiti dgn hb 24 k? Smile kat jln psr ade 1 kdi tu tulis kat cermin die 'highback qualiy' yg sy pelik skit ejaan qualiy mmg mcm tu ker utk aro? Surprised

berapa RM beli ni bro?

cine tu bkak harga rm220, mintak kurang dpt rm165 Smile
Back to top Go down
View user profile
icecube



Posts : 95
Join date : 18/04/2012

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 8:29 am

tak ada chu kasar so bukan SHB...

shine level 5 tak penuh so bukan HB...

shine level 4 setengah , kira RTG sj.

harap maklum. jgn semua aro emas panggil shb sj.
Back to top Go down
View user profile
aliffaiman

avatar

Posts : 158
Join date : 16/11/2012
Age : 27
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 11:35 am

icecube wrote:
tak ada chu kasar so bukan SHB...

shine level 5 tak penuh so bukan HB...

shine level 4 setengah , kira RTG sj.

harap maklum. jgn semua aro emas panggil shb sj.

terer la bro ni, mesti bro ada banyak ikan kat rumah.
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 8:39 pm

ikan da bape inci skang bro??
Back to top Go down
View user profile
samsuri123



Posts : 9
Join date : 22/05/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 9:37 pm

icecube wrote:
tak ada chu kasar so bukan SHB...

shine level 5 tak penuh so bukan HB...

shine level 4 setengah , kira RTG sj.

harap maklum. jgn semua aro emas panggil shb sj.


terbaik....hahaha...tq ats jawapan....heemmmm..... kecewa sbb kena kencing dgn toke kedai jln psr kata shb, hapy sbb masih dlm keluarga golden...hahahaha Smile
Back to top Go down
View user profile
samsuri123



Posts : 9
Join date : 22/05/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 9:40 pm

asheed wrote:
ikan da bape inci skang bro??

12 cm Smile
Back to top Go down
View user profile
amin1626



Posts : 35
Join date : 29/04/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 9:49 pm

Jgn mudah kecewa bro,ikan kecik lg...RTG+MG=HB(SHB&QHB)
Back to top Go down
View user profile
jett lizdaf

avatar

Posts : 223
Join date : 21/06/2012
Age : 32
Location : Ampang

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 9:53 pm

tahniah bro. bela je bro tak kisah ape jenis pon janji rock
Back to top Go down
View user profile
samsuri123



Posts : 9
Join date : 22/05/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 10:00 pm

amin1626 wrote:
Jgn mudah kecewa bro,ikan kecik lg...RTG+MG=HB(SHB&QHB)

hehe.... tq bro.. Smile
Back to top Go down
View user profile
samsuri123



Posts : 9
Join date : 22/05/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 10:03 pm

jett lizdaf wrote:
tahniah bro. bela je bro tak kisah ape jenis pon janji rock

tq bro.... akan ku menatang bagai minyak yg penuh.... hehe Smile
Back to top Go down
View user profile
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 10:07 pm

samsuri123 wrote:
asheed wrote:
ikan da bape inci skang bro??

12 cm Smile
12 cm da 6 inci...
HB kompom..
shb tggu besar sket lg...
rtg maybe x...psl lvl 5 kene sket...
Back to top Go down
View user profile
samsuri123



Posts : 9
Join date : 22/05/2013

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 10:23 pm

asheed wrote:
samsuri123 wrote:
asheed wrote:
ikan da bape inci skang bro??

12 cm Smile
12 cm da 6 inci...
HB kompom..
shb tggu besar sket lg...
rtg maybe x...psl lvl 5 kene sket...

harapan kembali bersinar......hehehe.... tq bro.... Smile
Back to top Go down
View user profile
kodok

avatar

Posts : 1273
Join date : 08/07/2012
Age : 36
Location : Bandar Kinrara

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 10:27 pm

samsuri123 wrote:
asheed wrote:
samsuri123 wrote:
asheed wrote:
ikan da bape inci skang bro??

12 cm Smile
12 cm da 6 inci...
HB kompom..
shb tggu besar sket lg...
rtg maybe x...psl lvl 5 kene sket...

harapan kembali bersinar......hehehe.... tq bro.... Smile

ckp asheed ko boleh percaya sbb dia ada pengalaman....jgn mcm sesetengah org pengalaman x de..semua main cedok buku...
Back to top Go down
View user profile http://aro-culture.blogspot.com/
asheed

avatar

Posts : 929
Join date : 27/08/2012

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Mon May 27, 2013 10:51 pm

kodok wrote:
samsuri123 wrote:
asheed wrote:
samsuri123 wrote:
asheed wrote:
ikan da bape inci skang bro??

12 cm Smile
12 cm da 6 inci...
HB kompom..
shb tggu besar sket lg...
rtg maybe x...psl lvl 5 kene sket...

harapan kembali bersinar......hehehe.... tq bro.... Smile

ckp asheed ko boleh percaya sbb dia ada pengalaman....jgn mcm sesetengah org pengalaman x de..semua main cedok buku...
pengalaman cetek bro kodok...
skang lg mudah...makcik google bole membantu..hahah
Back to top Go down
View user profile
zerol86



Posts : 1384
Join date : 01/05/2012

PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   Tue May 28, 2013 12:06 am

pakai makcik google?.. aku pakai pakcik chrome.. hehe.. kalau nak SHB beli yang besar tu confirm kita dah tau.. susah nak beli SHB jadi SHB kalau seller tu kita tak kenal.. tapi jgn salahkan seller gak kadan2 dorang pun tak tau sebab benda kecik mana nak nampak.. kalau farm or org tgh cakap kat dia shb dia pun jual shb hehe.. kalau a buat dosa smpai ke z smpanyer.. =P nak selamat banyakkan bertanya sebelum membeli..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Arowana shb ker? - newbi   

Back to top Go down
 
Arowana shb ker? - newbi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Arowana Shopzone :: Perbincangan mengenai ikan arowana :: My Arowana dan My Aquarium-
Jump to: